onsdag, august 30, 2006

Fiskeoppdrett

De fleste av dere kjenner sikkert til det faktum at i Thailand skal man være en smule forsiktig med de små plageåndene som kalles mygg.

Hjemme i Norge har vi lært oss mange triks for hvordan vi skal bekjempe disse usle og unødvendige kryp. Myggspray, myggspiral, myggserviett, mygg roll-on og myggnett er alle fenomener vi kjenner oss fortrolige med.

Selv om jeg, Kjartan, ikke på noen måte regnet min kompetanse på området for fullkommen, så var det med en smule undring jeg mottok råd fra vår gartner Be. Han mente at fiskeoppdrett var tingen! Dette skulle i følge vår gode venn og dyktige rådgiver motvirke at våre to vannkar på trappa skulle utvikle seg til et privat myggklekkeri.

Vi tente på ideen om å stappe små fisk opp i våre vannkar, dette ville nok glede både store og små. Vi så for oss en liten koloni av gullfisk som skulle leve sine glade dager forsynt av Sørheims mygglarver.

Vi sendte Be ut for å gjøre handelen, og han kom tilbake med 10 flotte representanter for gullfiskslekten. Vi introduserte Kaja for husets nye kjeledegger, og alt var såre vel.

Problemene begynte riktignok å melde seg allerede påfølgende dag. Vi måtte konstatere at bare 3 hadde overlevd sin første natt i Hoay Pai. Vi fattet likevel mot og kjøpte i stor tro inn forsterkninger til flokken. 13 nye fisker hentet vi inn.

Dagen derpå viste seg nok en gang å gi et nedslående resultat. Dødligheten var nå steget til 100%! Vi begynte å ane at noe var galt, og mistanken rettet seg etter hvert mot sviktende tilsig av de nødvendige mygglarver.

Vi bestemte oss for å gjøre enda et forsøk. Denne gang kjøpte vi 10 fisk og en solid pose med fiskemat. Vi forventet at posen med fiskemat skulle vise seg å være den nødvendige genistrek.

Men, før vi engang hadde fått tid til å åpne posen hadde samtlige 10 spist sitt siste måltid.

Etter at vi nå har 33 gullfisker på samvittigheten, 33 fisker med gjennomsnittlig levetid på 1 døgn, vet vi ikke helt hvordan vi skal få fart på vår fiskeoppdrett. Som dere ser på bildet så studerer Kaja "bruksanvisningen" på fiskematen med argusøyne.

Vi har ikke gitt opp, men stiller oss åpne for konstruktiv kritikk og velmente råd.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hm, spesielt, har desverre lite erfaring med sjuke FISKER...

Maria og Espen Tveten sa...

Har lignende erfaringer selv fra da jeg var ettåring. Prøvde å blåse litt okysgen ned i vannet med sugerør, i et siste desperat forsøk på å berge livet deres. Det kunne jo hende de plutselig fikk lyst på litt oksygen til en forandring!? Det hjalp ikke det heller.
Forunderlig nok.

Maria

Anonym sa...

Hei Hei!

Et lite tips. har du en pupe som vannet går igjennom? Det vil si at den pumper litt vann i fra gullfiskenes hjem og så sirkulerer det gjennom en rensepumpe før det kommer tilbake til gullfiskene. Da blir det hele tide sirkulasjon i vannet.Og så må ikke vannet være for varmt, for da blir de kokt.

og så er det en liten ide og rense tanken når det er kommet en del grønske oppi.

Snakker av erfaring.Vi har jo tross alt pirajaer.... =)

Lykke til!

OG sender en toor klem til Kaja... og resten. kos i fra tante bente og rune

Rabenorolahy sa...

æg vil nå sai at dæ besta æ å varta kvitt vannkarå. me lærte nå på helsekurse at me sko onngå å ha vatn ståane åbe i nærheden av huse, får å onngå så møje mygg. å viss vannkarå fårsvinne, trenge dåkke vel ikkje ha flaire gullfiska på samvittigheden helle?

turid i norge